01.Eylül.2021
Tuncay KİRAZ
                                               YOUTUBER’LERİN VERGİLENDİRİLMESİ
 
 
Dijitalleşmenin artmasıyla birlikte sosyal medya platformlarına ilgi artmış ve ihtiyaçlara paralel yeni meslekler ortaya çıkmıştır.Konuyu mevzuata boğmadan örnekleriyle kısaca anlatılmaya çalışılmış olup Gelir İdaresinin vermiş olduğu özelgelerindeki farklılıklar nedeniyle tartışmalı alanlar sözkonusudur.Ancak son dönemlerdeki mevcut özelgeler ve olayın ruhuna uygun olarak nasıl işlem yapılması gerektiği kısaca anlatılmaya çalışılmıştır.
 
YouTuber’lerde Google reklamlarını Youtube üzerinden paylaşarak bu reklam gelirlerinden aldıkları pay ile ise para kazanmaktadır.YouTuber’lar, YouTube platformunda yüklenen videoların 
 görüntülenme sayılarına  abone sayılarına göre gelir elde edebileceği gibi, reklam, tanıtım, promosyon vb. üzerinden de gelir elde edebilmektedir.
           
Gelir İdaresinin vermiş olduğu özelgelerde  YouTuber’lerin elde edilen bu gelirlerin “Reklam Geliri” olarak değerlendirilmekte ; G.V.K’na göre “Ticari kazanç” olarak kabul edilmektedir.
Buna göre hazırlanan video içeriklerinin Youtube sitesine yüklenilmesi yoluyla verilen hizmetin Türkiye’de faydalanılması nedeniyle KDV kanunun 1. Maddesine göre KDV’ye tabi olması gerekmektedir.
 
Gelir yada Kurumlar vergisi mükellefleri,  Türkiye’de elde ettikleri gelir için fatura kesmeleri ve bu kesecekleri faturada da KDV hesaplamaları gerekiyor. Burada kritik nokta “Türkiye’de elde edilme” kriteridir. Yani, hizmetten Türkiye’de faydalanılıyor, kullanıcı ya da alıcılar Türkiye’de ise KDV olacaktır.
 
YouTube Geliri Nasıl Faturalandırılır?
 
Size Google tarafından gönderilen ekstrede tutarları görebileceğiniz gibi banka hesabınıza gelen tutarlardan da yola çıkarak aylık olarak fatura düzenleyebilirsiniz. 
 
Örnek olarak 100 USD geliriniz olduğunu varsayalım;
Hizmet Bedeli                        :   84,75 USD
KDV (%18)                            :   15,25 USD
Toplam Tutar                          : 100,00 USD şeklinde olacaktır. 
 
Gelirleriniz yurtiçinden sağlanıyorsa yani gösterilen reklamlara gelen tıklamalar yurtiçinden ise KDV li fatura eğer yurtdışından ise KDV siz fatura düzenleyebilirsiniz.Vergi incelemelerinde  istenildiği zaman tıklanmaların yurtdışı kaynaklı olduğunu gösterir belgeler (Google Analytics raporları)  sunulması gerekmektedir. 
 
 KDVK’nın 9/1 maddesine göre mükellefin Türkiye içinde ikametgâhının, işyerinin, kanuni merkezi ve iş merkezinin bulunmaması hallerinde ve gerekli görülen diğer hallerde Maliye Bakanlığı, vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla, vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutabilir.
 
19.12.2018 tarihli ve 476 No.lu Cumhurbaşkanlığı Kararı ile  01.01.2019 tarihinden itibaren GVK’nın 94. maddesinde sayılanların internet ortamında reklam hizmeti verenlere veya bu hizmete aracılık edenlere yapacakları ödemeler sırasında istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben %15 oranında kesinti yapılacaktır.YouTuber’ların aracı firma (Google) olmaksızın doğrudan reklam hizmeti vermeleri durumunda, ödeme yapılan kişilerin mükellef olup olmamasına bağlı olmaksızın reklam hizmeti alan firmalar tarafından %15 vergi kesintisi yapılacak olup söz konusu kesinti tutarı YouTuber tarafından verilecek beyannamede mahsup edilebilecektir.
 
1.1.2019 tarihinden itibaren, internet ortamında verilen reklam hizmetlerine ilişkin olarak, bu hizmeti verenlere veya internet ortamında reklam hizmeti verilmesine aracılık edenlere;
  • Mükellef olup olmamasına bakılmaksızın gerçek kişilere yapılacak ödemelerden % 15,
  • Dar mükellef kurumlara yapılacak ödemelerden % 15,
  • < >oranında stopaj yapılacaktır
 
Sponsorluk ve Reklam Geliri Nasıl Faturalandırılır?
 
Yukarıda yapmış olduğumuz hesaplamada youtube üzerinden elde ettiğiniz gelirler dikkate alınmıştır buna ek olarak videolarınıza almış olduğunuz reklam ve sponsorluklar için stopaj vergisi dahil edilerek fatura kesilmesi gerekir.
 
Reklam – Sponsorluk Bedeli : 10.000 TL
Stopaj Vergisi                        :    1.500 TL
KDV                                      :    1.800 TL
Net Kazanç                            :  10.300 TL
 
Burada yer alan stopaj vergisi reklam veren şirket tarafından sizin adınıza vergi dairesine ödenecektir ve yıl sonunda ödeyeceğiniz vergiden mahsup ederek ödeyeceğiniz vergiyi azaltacaktır.

Örnek-1:Türkiye’deki bir şirkete internet reklam ödemesi yapılırsa stopaj var mı?

Türkiye’de kurulu sermaye şirketlerine (Ltd. A.Ş.) bu kapsamda ödeme yapılır ise stopaj oranı %0 olduğu için ek vergi olmayacak. Bu şirketler, ödemeniz karşılığında KDV’li fatura kesecekler. Ek vergi ödenmese de muhtasarda gösterilmesi gerekiyor.

Örnek-2:Türkiye’de şahsa ya da şahıs işletmesine internet reklam ödemesi yapılırsa stopaj var mı?

Evet var. Fenomen, influencer ya da diğer aracılara ödeme yapılacağı zaman brüt üzerinden %15 stopaj var. Bu kişiler belge veremiyor ise gider pusulası düzenlenecek ve gider pusulasında %15 stopaj olacak. Eğer bu kişiler fatura kesebiliyor ise faturalarında %15 gelir vergisini göstermeleri gerekiyor.
                                                                                                          01.09.2021
 
Tuncay KİRAZ
Mali Müşavir-İndexdenetim
 
Kaynaklar
193-Gelir Vergisi Kanunu
19.12.2018 tarihli ve 476 No.lu Cumhurbaşkanlığı Kararı
İnternet üzerinden verilen hizmetlerinin vergilendirilmesi nasıl olur?-Yusuf Şahin-SMMM
İnternet Reklam Hizmetleri ve İçerik üreticilerinin vergilendirilmesi-Ymm Hüsnü Erdoğmuş